Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak üstelik, esnek ve okşayıcı bir gestaltda olmalı, doğru bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlamlayacak kanatıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyen yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mürtefi miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en dikkat etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer haklı bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tat maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve karınime hazır yönelmek karınindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada karınilen bir puro ülkü nem değerlerinde karıniliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet iyi ve karınilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken sair bir koca bu nem değerinin puroya yazık edilen bir kıymetiharbiye olduğunu ve katiyen karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişlemimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değişlemtirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, karınimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna devir ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en âlâ kıymetiharbiye bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız şey yaklaşık 6 kamer içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine müesses bu yol sıcaklıktan hür olmadığı karınin belli başlı bir devir içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca ziyade hararet değişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri uydurmak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kalıcı ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en âlâ opsiyon olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Tün gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
İlk Yorumu Siz Yapın